Yhteystiedot

Hanna Marsh Oy
mobile: 045 341 0341
laulujooga@gmail.com
www.laulujooga.fi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Mitä on laulujooga?

Laulujooga kulkee Intiassa nimellä ”lääketieteellinen, intialainen äänimusiikkiterapia”. Se on vaihtoehtoinen terapiamuoto, joka edistää sisäsyntyistä paranemisprosessia. Se on voimakas jo itsessään, mutta sitä voidaan käyttää myös yhdessä muiden terapioiden kanssa tuomaan apua sivu-oireisiin. Sillä on sekä parantavia, että ennaltaehkäiseviä vaikutuksia. Laulujoogan äänteet eivät ole ns. uskonnollisia, vaan niille kaikille löytyy tieteisperäinen selitys.

Kuten kuvitella voimme, musiikin on oltava jotakin todella luonnonläheistä ja todellista. Sillä on ollut aina useita käyttötarkoituksia: Se on toiminut erilaisissa rituaaleissa, historian tarinat ja vanhat luomistarut esimerkiksi Vedakirjoissa ja Kalevalassa on kaikki kerrottu laulaen. Musiikki on vienyt monen kansan läpi vaikeiden aikojen ja tuonut helpotusta työntekoon, ilahduttanut, rauhoittanut ja viihdyttänyt ihmisiä kautta vuosituhansien. Mutta mistä se on tullut?

chakrat.jpgAlussa oli sana

Intialaisissa vedisissä kirjoissa kerrotaan, kuinka esiaikaiset näkijät kykenivät näkemään ja kuulemaan äänen ihmisessä. Ensimmäiset äänet, jotka nämä näkijät paikansivat, olivat A-U ja M. Sama sana on käytössä hieman eri muodossa eri puolilla maapalloa: HUM- tiibettiläisillä, Amin-muslimeilla, Amen- egyptiläisillä, kreikkalaisilla, roomalaisilla, juutalaisilla, kristityillä.

Intialaisen näkemyksen mukaan koko universumi syntyi esiaikaisen olennon; Shri Sada Shivan puhtaan tietoisuuden halun voimasta. Kun hän halusi luoda, hänen luova voimansa; Adi Shakti erkani hänestä. Tämä luova voima aloitti luovan prosessin ja se manifestoitui yhdessä samaan aikaan esiaikaisen äänen; Omkaran kanssa. Tästä taas syntyi sana A-U-M.

Tämän AUM sanan sanotaan sisältävän kolme eri luonnon osa-aluetta:

A-halun ja olemassaolon voima

U-tekojen ja luovuuden voima

M-evoluution ja tietoisuuden voima

Uskoi näihin vanhoihin teksteihin tai ei, laulettuaan noita kolmea äännettä pitkään ja laittamalla kaiken huomion omaan ääneen laulaessa, jokainen yleensä tuntee aina jollain tapaa itsensä rauhoittuneensa. Siis äänissä on jo itsessään voimaa 

Nuotit ja sävelet

Samoin myös eri sävelkorkeuksilla on erilainen vaikutus laulajaansa ja kuulijaansa. Sydämen alueella on 22 eri hermoa ja niiden ääni voidaan kuulla. Intiassa näitä ääniä kutsutaan shruteiksi. Ne voidaan kaikki kuulla yhdessä oktaavissa, mutta niiden kaikkien käyttäminen samassa laulussa olisi mahdotonta, joten otettiin käyttöön 12 shrutia. Näistä taas 7 on valittu ja asetettu tiettyjen intervallien päähän toisistaan oktaavissa. Nämä äänet löytyvät myös luonnosta:

riikinkukko.jpg

Shadja, eli Sa, länsimaiden do tai c- riikinkukko

Rishabha, eli Re, länsimaiden re tai d- härkä

Gandhar, eli Ga, länsimaiden mi tai e- lammas

Madhyam, eli Ma, länsimaiden fa tai f- kurki

Pancham, eli Pa, länsimaiden so tai g- käki

Dhaivat, eli Dha, länsimaiden la tai a- hevonen

Nishad, eli Ni, länsimaiden ti tai h- elefantti

Nämä eri sävelet myös värähtelevät eri pleksuksien eli hermokimppujen kohdalla ja edistävät siten niiden fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia:

Sa, eli C: lantiopunos- hoitaa sukupuolielinten toimintaa ja sympaattista ja parasympaattista hermostoa. Henkisellä tasolla vastaa viattomuudesta ja viisaudesta

Re, eli D: kohdunkaulan punos- hoitaa haiman ja osittain maksan ja pernan toimintaa. Henkisellä tasolla, vastaa luovuudesta ja estetiikantajusta.

Ga, eli E: sisuspunos- hoitaa pernan, munuaisten, haiman, maksan ja osittain kohdun toimintaa. Henkisellä tasolla vastaa hyvinvoinnista, tyytyväisyydestä ja oikeanlaisesta(hyveellisestä) käyttäytymisestä sekä henkisestä kehittymisestä.

Ma, eli F: sydänpunos- hoitaa sydämen, kehkopussin, sydänpussin ja keuhkojen toimintaa. Henkisellä tasolla vastaa turvallisuuden tunteesta ja elämänilosta, sekä rakkaudesta.

Pa, eli G: aortta punos- hoitaa kaulan, käsivarsien, suun, kielen, hampaiden, kitalaen,  silmien ulommaisten osien, kuulon ja kasvojen toimintaa. Henkisellä tasolla vastaa diplomatiasta, itsetunnosta, kunnioituksesta toisia kohtaan, ilosta itsessä.

Dha, eli A: talamus, oikea ja vasen aivolohko, käpyrauhanen, aivolisäke. Henkisellä tasolla vastaa anteeksiannosta, egosta ja superegosta, minätunteesta.

Ni, eli H: Aivojen limbinen alue. Henkisellä tasolla vastaa hiljaisuudesta, kollektiivisesta tietoisuudesta, yhteydestä, eli joogasta.

Niinpä laulamalla eri vokaaleja tietyiltä korkeuksilta ja keskittymällä ääneen, voimme kehittää ja korjata koko olemustamme.

om.jpg

Ihmiskeho ja elementit

Esiaikaisesta äänestä; Omkar:sta nousi esiin viisi elementtiä: Ensin tila ja eetteri, sitten ilma, sitten tuli, jota seurasi vesi ja viimeiseksi maa. Näistä elementeistä syntyivät galaksit, tähdet ja planeetat. Nämä viisi elementtiä muodostivat myös ihmiskehon. Niinpä ihmiskeho on mikrokosmos: Luut ja lihakset ovat maaelementtiä, veri ja muut nesteet ovat muodostuneet vesielementistä. Koko elämän energia on tulielementtiä ja ilma taas liikuttaa meitä. Kehon muotoa ylläpitää ilma elementti.

Kun tulen ja ilman kitka saavat tilan käyttöönsä, se synnyttää äänen. Kun lämpöenergia(tulielementti) vatsassamme sekoittuu ilmaelementin kanssa keuhkoissamme ja käyttää tilaa ja eetterielementtiä kaikukopassa, kurkussamme, se tulee esiin äänenä.